top of page

Recovery of  piezometric tower

Chioggia [VE]
Project phase:  2015 |  Client:CPlus  Association

The building/reservoir of the water network dates back to the thirties of the last century was an engineering work that marked the elevation profile of the city, becoming immediately an icon, recognizable and clearly visible, symbol of progress. The first expectation is to stop the inexorable structural degradation of the tower and through the spatial potential of the building, to optimize the environments making them available to other functions to transform this tower into a cultural center for the revival of the neighborhood. The plan previews that the structure remains visible in its development, the reservoir in summit remains the characterizing element in a position to carrying out its function without compromising the choices hypothesized from the plan. On the ground floor, two other existing rooms are renovated and made available for public and commercial functions, while on the top floor, there is a panoramic "cafe" a privileged and baricentric observation point compared to the lagoon and the historic center.

bottom of page